Dezvoltarea centrelor stomatologice în Franța a făcut obiectul mai multor studii pe parcursul ultimilor ani. Un studiu recent publicat de Institutul XERFI PERCEPTA (https://www.xerfi.com/blog/Les-centres-dentaires-a-l-heure-de-l-hypercroissance-et-des-scandales-sanitaires_1466) subliniază faptul că perioada de creștere importantă a centrelor stomatologice se apropie de final iar acum Franța se îndreaptă spre un punct de echilibru. Dar promisiunile făcute de centrele stomatologice către medici – vor fi ele respectate?
Centrele stomatologice, un răspuns adaptat penuriei de personal medical de specialitate.
De mai mulți ani, Ministerul Sănătății din Franța face mari eforturi de reglementare a pieței, măsuri menite să asigure accesul egal la tratamentele stomatologice. Eforturile uriașe de combatere a tendinței de formare a unor reale deșerturi medicale și în particular a lipsei acute de stomatologi în zonele mai depărtate sunt prioritare pentru sistem. Dintre toate măsurile adoptate se evidențiază dorința de a favorizare a formării de centre de sănătate și mai ales de centre stomatologice în zonele mai defavorizate, însă ca urmare a ultimelor reglementări impuse de minister viitorul acestei dezvoltări este incert. Studiul Xerfi Percepta concluzionează fără echivoc că înăsprirea condițiilor de acces în profesie și ultimele reglementări severe vor impacta bazinul de centre stomatologice și potențialul de creștere până în 2025.
Acest studiu subliniază că după criza sanitară COVID 19, s-au înființat mai multe centre stomatologice noi decât inainte de criză. De asemenea, anul 2021 a reprezentat un an record în acest domeniu, cu 363 de centre nou înființate și chiar mai multe in 2022 când Franța a înregistrat un număr de 377 de centre noi, în special pluridisciplinare.Piața franceză are astfel, la finalul anului 2022, un număr de 3120 de centre stomatologice deschise, ceea ce înseamnă o creștere anuală de 8 – 10% în acest sector medical. Administratorii acestor afaceri nou deschise pot însă deja să își formeze o părere asupra aspectelor favorabile sau mai putin favorabile ce apar ce rezultă din acest ritm destul de mare de creștere, dar mai ales cât de complicat este să susții integrarea în sistemul medical național al acestor structuri nou înființate. Realitatea este că integrarea medicilor stomatologi străini este de durată, că centrele care au integrat personal insuficient nu pot furniza servicii de calitate și că aceste aspecte impactează negativ fluxul de pacienți dar și gradul de satisfacție al medicului stomatolog. Lipsa personalului auxiliar specializat pe integrarea medicilor străini, problemele de comunicare ce apar cu personalul de limbă franceză sau problemele de adaptare la sistem sunt realități pe care structurile nou înființate nu reușesc să le gestioneze corect, fapt ce duce la migrarea spre marile centre stomatologice din orașe, astfel eșuând demersurile de populare cu clinici a deșerturilor medicale.
Ne îndreptâm spre vârful de creștere în sector.
În fapt, concluziile studiului vizează în special structurile pluridisciplinare, în special centrele ce afișează tratamente stomatologice, oftalmologice sau de medicină generală. Efectele multiplicării acestor structuri în mai multe regiuni ale Franței nu a fost de natură să rezolve lipsa medicilor stomatologi deoarece nu au reușit să recruteze și să formeze corect acești medici. Studiul punctează în fapt mai multe situații de încălcare a legislației de către centre sau de către personalul medical, ceea ce a condus în final la realitatea că aceste centre au avut succes doar dacă au găsit soluțiile corecte de integrare a medicilor sau dacă s-au deschis în zonele urbane unde recrutarea nu pune prea multe probleme. Se observă astfel că, din 2018, 40% dintre centrele deschise sunt în regiunea pariziană.
Studiul analizează și comportamentul contravențional al unor rețele ce centre stomatologice. Acțiuni ilegale care s-au regăsit și în spațiul public și care au avut drept consecință luarea unor măsuri drastice de reglementare din partea autorităților sanitare franceze cu privire la organizarea și dezvoltarea acestor centre. Studiul emite previziunea că, dacă 2023 va aduce aprox 300 de centre noi, anii următori Franța se va confrunta cu o frânare remarcabilă în acest domeniu, posibil un număr de 200 – 250 de centre pe an, cifra urmând a se stabiliza la aproximativ 3800 ce centre stomatologice în toată Franța.
Sistemul a impus reglementarea numărului de centre în regiunea pariziană și oprirea creșterii acestora, dar s-a putut observa că nici această măsură nu a condus la o mai bună distribuire a serviciilor medicale stomatologice în teritoriul Franței, prin urmare se vor contura noi măsuri pentru a rezolva criza de servicii din zonele mai izolate.
Clinicile stomatologice Docali sunt o structură medicală înființată în anul 2003 ce s-a dezvoltat cu precădere în perioada 2008 – 2018 iar din 2018 a început să angajeze cu regularitate medici stomatologi din România. În prezent Docali are peste 150 de medici stomatologi români în toate centrele sale și integrează un număr constant de medici noi în fiecare an. Fiecare medic este acompaniat pe tot parcursul integrării sale de personal specializat atât în România cât și în Franța, alături de care învață limba franceză, traduce și formează dosarul medical, identifică și obține soluțiile potrivite de relocare, cazare, transport. Detaliile le puteți obține de la consultanții noștri la 0771727482 sau 0766825554. CV-ul și candidatura dvs vă rugăm să le trimiteți pe email la docaliromania@docali.fr