Intro: Pentru voi, cei care citiți prima data aceste rânduri, în sumar, noi suntem Docali, o rețea de centre stomatologice din Franța care angajează medici români din anul 2018 cu echipă proprie de recrutare. Scopul nostru, al celor de la academiadocali.ro, este să oferim medicilor stomatologi români un mediu corect, sigur și confortabil în care să își exercite profesia stomatologică în Franța. Facem eforturi constante pentru a continua să asigurăm condiții de cea mai bună calitate angajaților noștri. Nu mereu aceste eforturi sunt înțelese complet, uneori medicul putând crede că oferim mai puțin ca alte centre pentru recrutare sau că cerem mai mult față de alți angajatori, dar în acest articol de blog exemplificăm ce s-ar putea întâmpla dacă nu am face aceste lucruri și mai ales dacă nu am lucra în procesul de recrutare în mod corect și cu un management de HR experimentat.
Preambul: România profesionalizează mai mulți medici stomatologi decât poate angaja, prin urmare mulți dintre aceștia aleg Europa. Este un adevăr că Franța, datorită evoluției populației din ultimii ani, are nevoie ridicată de medici stomatologi, integrând tot mai mulți medici din afara granițelor sale, printr-un sistem de evaluare a cunoștințelor de limbă franceză menit să asigure securitatea și funcționalitatea sistemului de sănătate dentară. Este, de asemenea, adevărat că fiecare cabinet dentar sau centru dentar din zonele defavorizate ale Franței (ZRR) dorește să angajeze colaboratori, foarte mulți medici români cumpărând cabinete sau colaborând în aceste zone. Ceea ce evidențiază Docali este însă faptul că noi avem locuri de muncă în clinici premium, în orașele cele mai dezvoltate ale Franței, în centre urbane, Paris, Lille, Nantes, Rennes, Rouen, Toulouse, Lyon dar mai ales că recrutăm printr-un management propriu, foarte echilibrat, care include rețeaua proprie de resurse umane și exclude firmele de recrutare.
Școala Docali a fost organizată de profesioniști români și francezi, oameni care se implică în fiecare etapă necesară pentru ca un medic stomatolog să poată ajunge de la fotoliul din România la cel din Franța. Însă nu doar acest proces este important, la fel de important este și procesul de integrare la fotoliu a unui medic străin, sistemul francez fiind unul reglementat, adică profesia stomatologică este guvernată de lege, de reglementări bine stabilite și pe care fiecare practician trebuie să le respecte pentru ca tot sistemul să funcționeze corect. Disonanțele celor ce au căutat în piața centrelor stomatologice franceze îmbogățire rapidă sau integrare superficială au rezultat în eșec, din păcate, iar acest articol semnalează tocmai asemenea situații. Am decis să scriem aceste lucruri pentru ca voi să fiți informați atunci când alegeți un angajator și să fiți atenți – să nu alegeți ce vă spune recrutorul ci ce vă spune angajatorul. O alegere greșită poate duce la o carieră compromisă, pentru că un centru care nu respecta reglementările profesionale stomatologice expune angajații unor sancțiuni disciplinare care pot fi chiar suspendarea / interzicerea dreptului de practică.
Concret: Echipa de management a unei corporații stomatologice și-a propus în urmă cu câțiva ani preluarea unui număr de centre de stat și transformarea acestora în poluri medicale cu utilitate directă pentru zonele defavorizate și cu beneficii financiare reale așteptate din chiar primul an de la deschidere. Sistemul de finanțare corporatist a decis susținerea proiectului cu sume considerate suficiente, inclusiv achiziția de locații de amploare pentru dezvoltarea viitoare a centrelor dentare, finanțarea aparaturii medicale și a recrutării de personal. Sigur că principala problema a devenit foarte repede recrutarea personalului medical – imposibilă în Franța, varianta cea mai ușoară fiind angajarea din spațiul liber european unde diplomele sunt recunoscute, unica problemă fiind bariera lingvistică. Totul a fost lăsat în seama firmelor de recrutare care, dorind să satisfacă rapid cererea angajatorului, au inundat piața cu anunțuri atractive, adevărate bomboane otrăvite, fiind oferite cursuri gratuite, cazări gratuite, transport, mii de euro salarizări și care, firesc, au atras foarte mulți medici stomatologi. Interesul firmelor de recrutare era să raporteze rezultate de volum, iar finanțatorii vedeau ce bine e să vină câte 10 – 15 medici români odată pentru a lucra în centrele ce se construiau. Din păcate superficialitatea procesului de recrutare a contribuit la eșecul întregii afaceri. Din perspectiva noastră dezastrul ar fi fost previzibil pentru că, până la urmă, nu există în afacerile corecte resurse nelimitate iar sistemul francez nu este chiar așa de simplu de penetrat pentru un medic român. Pentru noi, pentru că lucrăm în acest domeniu de multă vreme, aceste oferte fără limită au fost cronica unui eșec anunțat.
De ce? Pentru că formarea corectă a unui profesionist costă și durează și pentru că doar pentru a ajunge la nivelul de limbă franceză corespunzător integrării la fotoliu trebuie parcurse mai multe etape de pregătire. Colegiile medicilor au ridicat nivelul cerut de la un an la altul tot mai mult. Iar, după ce intrii în sistem, dacă echipa medicală din clinica franceză nu este capabilă să te integreze la fotoliu, adică să îți ofere tot ceea ce este necesar pentru a avea confortul practicii, pentru a înțelege cum lucrează angrenajele unui centru și pentru a deveni un bun coleg în colectiv și a oferi tratamente de foarte bună calitate pacienților, există un foarte mare risc de eșec al întregii construcții de recrutare, eșec care se va reflecta asupa echipei medicale nu doar al medicului eronat integrat, se va răsfrânge asupra clinicii și în final se va solda cu un dezastru financiar.
Poate pentru o clinică mică ce dorește să angajeze un singur medic aceste oferte pot fi susținute, dar pentru o rețea care își propune angajarea a sute de medici stomatologi și a forma o afacere generatoare de profit, este imposibil. Din păcate, creșterea fără noimă a recrutării fără reguli a dus la explozie și asta a însemnat oprirea finanțărilor, închiderea centrelor, pacienți mutilați, plângeri penale, retragerea licențelor de practică, cariere medicale distruse sau afectate dar mai ales pierderea credibilității atât a lor cât și a partenerilor acestora. Puteți citi despre acestea lucruri în linkurile de la finalul articolului.
Mai jos vom enumera ce greșeli au dus la aceasta situație și la ce anume un medic stomatolog ar trebui să fie foarte atent când alege angajatorul francez pentru că doar o atitudine proactiva și atentă vă poate feri, în viitor, de eșecuri în activitatea profesională:
1. Centre dentare deschise fără medici. Deși pare surprinzător, există centre nou deschise care programează pacienții fără a avea măcar medicii înscriși în sistem. Pentru orice medic ar trebui să fie un mare semnal de alarmă propunerea de a fi integrat într-un centru sau rețea de centre fără medic referent sau medic coordonator, în care nu este personal medical, nu sunt colegi, nu sunt asistente.
2. Ofertă de recrutare prea atractivă: cazare gratuită, cursuri gratuite de limbă, diplome gratuite de limbă franceză, transport gratuit, orice înseamnă gratuit este un semnal de posibil dezastru pentru că în mod real nimeni din Franța nu își poate permite să facă ceva gratuit în sistemul medical. Sigur că, dorind să atragă medicii stomatologi, orice angajator potențial oferă cât se poate de mult pentru a putea angaja dar limita este necesară pentru sănătatea proiectului. Iar un proiect bolnav nu ar trebui să atragă un profesionist.
3. Venirea medicului în Franța fără nivel corect de limbă franceză: Medicul stomatolog, odată ce a luat decizia de a pleca, își dorește să obțină acest lucru imediat sau cât mai curând posibil. Cu cât plecarea este condiționată mai mult de învățat, studiu, diplome, birocrație, cu atât medicul este mai dezinteresat de oferta de muncă. Acest lucru, în cazurile analizate de noi a dus la prelungirea parcursului până la obținerea RPPS uneori cu până la un an pentru că fie medicii nu reușeau să obțină nivelul de limbă solicitat, fie dosarele medicale erau respinse, actele obținute expirau fiind afectate de anumite termene. Medicii români recrutați pentru angajare, în loc sa intre repede în sistemul francez, au rămas în cazările gratuite luni de zile, uneori peste 10 luni fără să poată obține dreptul de practică, de multe ori pierzând interesul, eșuând la examenul de limbă sau pierzând abilitățile practice atât de necesare în profesia stomatologică. Trebuie să știți că ratarea la colegiu înseamnă reprogramări și proceduri birocratice care pot dura și 6 luni. Suportul angajatorului pe perioada aceasta, cazări, formări de limbă, salarizare suport de mii de euro, pentru zeci de medici, au condus la cheltuieli enorme și în final la falimentul programului, al clinicilor și al afacerii. Prin urmare, fiți atenți la ofertele tentante, de multe ori sunt cronica unui viitor eșec.
4. Integrarea medicilor români în clinciile franceze: Este imposibil să poți coordona corect o clinică medicală când ai 6 sau 10 fotolii doar cu debutanți și care sunt integrați la date diferite pe parcursul unei lungi perioade de așteptare. Aici a fost o greșeală de management pentru că un medic stomatolog coordonator cu intenții corecte nu ar fi integrat niciodată mai mult de un medic/clinică din recrutare externă. Ori goana după rezultatele cerute de finanțatori impune compromisuri, iar compromisul în managementul centrelor stomatologice este semnul unui viitor eșec financiar.
5. Feedback negativ: Sistemul medical francez include o funcție de feedback din partea pacienturii. Clinicile frumoase, dar lipsite de personal bine calificat, de multe ori având doar un medic debutant, lipsa de asistente, lipsa de personal, conduc mereu la recenzii negative și asta afectează iremediabil cifra de pacienți și deci veniturile reale ale medicului dar mai ales ale centrului care va eșua rapid în faliment.
6. Gratuit înseamnă credit: Pentru că sistemul francez este finanțat de bănci în baza unor proiecte, iar finanțările se vor opri imediat ce finanțatorul observă lipsa de profit. Oprirea finanțării reprezintă demolarea imediată a întregii construcții, devenind imposibil de susținut din veniturile unor centre instabile medical, formate din medici debutanți profesional sau debutanți în sistemul francez. Din punctul nostru de vedere, ca angajatori, fiecare medic angajat, indiferent de gradul de experiență, este considerat debutant până când este bine integrat în clinică. Un management performant ar fi integrat unul, maxim 2 medici debutanți recrutați/clinică în așa fel încât să le poată oferi un loc de muncă sigur, confortabil, unde să poată învăța corect sistemul francez și să își poată etala și dezvolta corect profesia. Realitatea este că un medic parcurge uneori mai mult de un an de la fotoliul din România la cel din Franța iar odată ajuns în Franța mai are nevoie de 4 – 6 luni pentru a putea performa și ajunge să ofere tratamentele de înaltă calitate la care orice angajator francez aspiră.
Prin urmare, niciun plan de management al unei rețele de recrutare de medici stomatologi nu poate exclude câteva minime diligențe economice:
1. Asumarea pe o perioadă strict determinată a suportului financiar pentru fiecare medic recrutat.
2. Plan de învățare bine structurat pentru limba franceză care să includă cursuri de inițiere, cursuri avansate și cursuri TCF/B2/C1 cu certificare avizată.
3. Dosar medical corect tradus și legalizat, corect format, documentație corect completată în vederea înscrierii la colegiu.
4. Sistem corect de integrare a medicului recrutat la fotoliu prin medici referenți, formatori, prin manageri de clinică experimentați și empatici care știu să construiască o relație frumoasă între colegi dar și între medicul debutant în Franța și pacientură.
5. Plan managerial echilibrat pentru fiecare clinică cu privire la venituri/cheltuieli care să nu permită derapaje financiare.
Docali este o rețea franceză de centre stomatologice ce integrează medici din România din anul 2018 și care a integrat până în prezent un număr de peste 150 de medici români. Academia Docali este un centru de formare care asigură fiecărui medic cele trei etape esențiale ale venirii în Franța, etapa însușirii limbii franceze, traducerea și formare dosarului medical în vederea depunerii la Colegiu și a înscrierii și etapa esențială a integrării în clinică și în sistemul medical național francez. Fiecare medic stomatolog român este acompaniat de o echipă mixtă, română și franceză, formată din profesioniști în resurse umane, profesori de limbă franceză români și francezi și care are un procentaj de reușită de 100%. Integrând anual medici am învățat foarte bine ce trebuie să facem împreună cu fiecare dintre voi și suntem la un telefon distanță – 0771727482 sau 0766825554.
Linkuri: